Do produkcji wszystkich naszych naturalnych mydeł używamy doskonałych płatków mydlanych, które gwarantują otrzymanie mydeł o najwyższych parametrach jakościowych. Podstawowym surowcem, z którego powstają nasze mydła jest spożywczy olej palmowy najwyższej jakości. Produkcja mydła polega na rozgrzaniu w kotle warzelnym tłuszczu do temperatury bliskiej temperaturze wrzenia razem z wodorotlenkiem sodu. Wodorotlenek wchodzi w reakcję z tłuszczem i powoduje jego zmydlanie. W ten sposób powstaje mydło w postaci płynnej. W końcowym etapie procesu warzenia mydła dodawana jest niewielka ilość soli w celu wytrącenia się z mydła nadmiaru wody. Sposób gotowania mydła powoduje, że niemal cała naturalna gliceryna, która powstaje w wyniku procesu gotowania, zostaje w mydle i jest jednocześnie znakomitym, naturalnym środkiem nawilżającym. Ugotowane tą metodą naturalne mydło pozostawiamy na 24h w celu zakończenia procesu reakcji tłuszczu z wodorotlenkiem sodu. Masę mydlaną przekształcamy w tradycyjne płatki mydlane, które są bazowym surowcem do produkcji mydeł w kostce. Produkowanie mydła polega na wymieszaniu płatków mydlanych ze składnikami w zależności od rodzaju mydła (np. mydło z błotem z Morza Martwego to mieszanka płatków mydlanych z błotem z Morza Martwego oraz wysokiej klasy kompozycji zapachowych itp.) Nasze naturalne mydła zawierają tylko naturalne olejki eteryczne. Foliowanie naszych produktów zapobiega wysychaniu kostek.

NA UWAGĘ ZASŁUGUJE FAKT że na każdym etapie produkcyjnym nie używamy konserwantów. Sztucznych barwników, polepszaczy, wypełniaczy jak również nie dodajemy do mydła parabenów, emulgatorów, formaldehydu, dodatku slesu, SLS, ALS, wazeliny, parafiny, silikonów, ethanolaminy, tłuszczów zwierzęcych. Mydło bez konserwantów wykonywane jest ręcznie dlatego, każda kostka może się różnić od siebie.

 

Menu Title